Arvokkaat kasvillisuus- ja kasvistokohteet
Mäntykari (35/93)


Pinta-ala (kartalta)
8,38 ha

Arvoluokat

I
hyvin arvokas

Kohdekuvaus

Kohteessa on v. 2023 tehty päivityskartoitus, jonka tiedot on tallennettu kohdekuvaukseen.

KUVAUS JA LAJITIEDOT: Melko pieneen kokoonsa (3 ha) nähden Mäntykari on kasvillisuudeltaan hämmästyttävän monipuolinen ja sen tien kasvistollisesti rikas (163 putkilokasvilajia). Tämä juontuu etenkin karua lakimännikköä ympäröivän luonnon pienipiirteisestä ympäristökirjosta, johon kuuluvat laajojen avokallioiden lisäksi pohjoispään ulkosaaristolehto, nummi ja hieno kivikkoinen rantaniitty yläosansa kasautumisvalleineen sekä lukuisat eriluonteiset kalliosoistumat ja -allikot. Lehdon erikoisuuksia ovat kalliotuhkapensas ja vaaleanpunakukkainen tuomi. Kauniilla nummella kukkivat runsaat hiirenkeltanot (mm. mäkikeltano) seuranaan mäkikaura, rantaukonnauris, keltamatara, tahma-ailakki, mäkikuisma ja orjanruusu. Saaren merenrantaniittykasvistoon kuuluvat mm. melko runsaat hirssisara, purtojuuri ja pohjanlahdensilmäruoho, ihmeen kaukana ulkosaaristossa kasvavat keltaängelmä ja ruokonata sekä somersara, hernesara ja hentosuolake. Luoteisosan niityn ylälaidan kasautumisvallilla ovat läsnä morsinko ja merikaali (vuonna 2023 yksi yksilö). Soistumien kirjo ulottuu isovarpurämettä muistuttavista luhtanevan kaltaisiin ja kasvisto vastaavasti juolukasta, variksenmarjasta, muuraimesta, suomyrtistä ja tupasvillasta isokarpaloon, riippasaraan, pyöreälehtikihokkiin, harmaasaraan, jokapaikansaraan, luhtavillaan, rantamataraan ja rantakukkaan. Allikoissa kasvavat mm. pikkuvesitähti ja kurjenjalka sekä itärannan suuren soistuman kupeessa jopa vesikuusi ja lietetatar. - Saaren eteläpään melko jyrkkää kallionseinää täplittävät lukuisat erikokoiset hiidenkirnut.

ARVOLUOKKA: I. Valtakunnallisesti uhanalaiset lajit lietetatar ja keltamatara. Lisäarvoina alueellisesti uhanalainen laji somersara, Helsingissä erittäin uhanalainen laji merikaali, Helsingissä vaarantunut laji pyöreälehtikihokki, Helsingissä silmälläpidettävät lajit hirssisara ja vesikuusi, Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit hentosuolake, hernesara ja tahma-ailakki, Helsingissä harvinaiset ympäristötyypit ulkosaaristolehto- ja nummi, Helsingissä harvinainen kasvillisuustyyppi mäkikauraketo sekä kohteen säilyneisyys ja monipuolisuus.

TOIMENPIDETARVE: Kurtturuusun poisto, roskien ja tilapäismajoitteiden poisto.


Tapahtumat

Pvm
04.03.2024
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen tietoja on päivitetty. Päivityskartoitus on tehty vuonna 2023. 4.3.2024 on päivityskartoituksen tietojen tallennuksen aloituspäivämäärä koko v. 2023 kartoitetun aineiston osalta.

Pvm
31.12.2012
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen kuvauksen kohtaa Arvoluokka on muutettu v. 2012 arvoluokkapäivityksessä. Itse arvoluokka ei ole muuttunut. Lisätietoa aineistokuvauksessa.

Pvm
07.01.2006
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen tietoja on päivitetty. Päivityskartoitus on tehty vuonna 2006.

Kohteen lajihavainnot