Kohteessa on v. 2023 tehty päivityskartoitus, jonka tiedot on tallennettu kohdekuvaukseen.
Pikku Kuivasaari on viljava ja kasvistoltaan rikas sekä sotilasalueeseen sisältyvänä erinomaisen hyvin luonnontilansa säilyttänyt saari. Sen etelärantaa vallitsevat kauniit kiviset merenrantaniityt. Niistä Kuivasaareen johtavan penkereen itäpuolinen on ulkosaaristotyyppiä värikkäine kasvistoineen (mm. runsas isosappi, merivirmajuuri, suomensuolasänkiö, rantatädyke, merirannikki, keltamaite, meriputki, pietaryrtti, ruoholaukka, suomenlahdennurmikohokki, merisaunio, ketohanhikki, isolaukku, rantakukka, rantaukonnauris, merivalvatti, keltakannusruoho, ranta-alpi). Penkereen luoteispuolen luontotyyppinä suojellulla suojaisemmalla niityllä tulevat kasvistoon mukaan mm. merikaisla, luhtakastikka, suolasolmukki ja vesirajan tienoon pikkuluikka. Kannaksen molemmin puolin on myös vähän hiekkarantaa omina kasveinaan merikaali, merimaltsa ja lännemaltsa (kannaksen pohjoispuolen kasautumisvallilla liuskamaltsa 2006; yksivuotisina kasveina maltsojen esiintyminen voi olla kovinkin häilyvää eikä liuskamaltsaa havaittu 2023!). Merikaali kasvaa myös itse kannaksen päällä. - Saaren itärannalla on komeita somerikkovalleja päällään näyttävää katajikkoa. Pohjoisranta on kallioista. Koillisrannan kallioissa on lukemattomia eriskummallisia kuppimaisia painaumia, kenties hiidenkirnun aihioita, jotka tekevät kalliot perin erikoisen näköisiksi. - Saaren sisemmät osat jakautuvat kaakon nummeksi, koillisen katajikkoniityksi ja lännen lehdoksi. Mittavien sianpuolukkamattojen, poronjäkäläpeitteiden ja katajien ohella nummea koristavat runsaat keltamatara ja nuokkukohokki sekä mm. variksenmarja, kanerva, ahokissankäpälä, mäkikuisma, ketomaruna, kalliokielo, lituruoho, mäkilemmikki, keto-orvokki, mäkikaura, kalliotuhkapensas ja orjanruusu. Viidakkomaisen tiheän lehdon puuston muodostavat haapa, tervaleppä, tuomi ja pihlaja. Pensaskerroksessa on hämmästyttävän paljon lehtokuusamaa seuranaan koiranheisi, vadelma, taikinamarja, orjanruusu ja jopa metsäruusu. Valtavan runsaan kielon lisäksi kenttäkerroksen lajistoon kuuluvat lehtoarho, koiranvehnä, nuokkuhelmikkä, lehtonurmikka, metsäalvejuuri, oravanmarja, haisukurjenpolvi, kalliokielo, lillukka ja kierumatara.
ARVOLUOKKA: I: [Valtakunnallisesti vaarantunut laji keltamatara. Lisäarvoina valtakunnallisesti silmälläpidettävä pikkusappi, Helsingissä erittäin uhanalaiset lajit merikaali ja lännenmaltsa sekä Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit lehtokuusama, metsäruusu, isosappi ja mäkilemmikki sekä kohteen luonnontilaisuus, näyttävyys (värikäs merenrantaniitty, oudot kalliomuodostumat), monipuolisuus (monia kasvillisuustyyppejä) ja kasvillisuustyyppien edustavuus (ml. ulkosaaristolehto ja länsirannan luonnonsuojelulain mukainen suojeltu luontotyyppi merenrantaniitty). ]
SUOSITUKSET V. 2023: saaren etelärannalla meren tuomaa romua ja ylempänä piikkilankaa siellä täällä. Romun poistaminen suositeltavaa. Lisäksi Kurtturuusun poistotarve.
RAJOITUKSET: Kohde sijaitsee sotilasalueella; maihinnousuun ja liikkumiseen tarvitaan erityislupa.