Kohteessa on v. 2023 tehty päivityskartoitus, jonka tiedot on tallennettu kohdekuvaukseen.
KUVAUS JA LAJITIEDOT: Isosaaren itäosissa on laajalla alueella linnoittamisen synnyttämiä tai rikastamia kallio- ja muita ketoja. Niihin liittyvät kohteen länsipäässä ulkosaaristonummet sekä itäosissa erilaiset merenrantatyypit. Ketojen ja nummien rikkaaseen kasvistoon kuuluu joukko Helsingin harvinaisuuksia: ketotuulenlento ja keltakynsimö, nuokkukohokki (Helsingissä vain Isosaaressa, Kuivasaarissa ja Santahaminassa; täällä runsas), törrösara, mäkihärkki (hyvin runsas), ketonoidanlukko, harmaapoimulehti, iharuusu, pihakurjenpolvi (Helsingissä hyvin harvoin ketokasvina), kalliotuhkapensas (näyttävin esiintymä aivan Peninniemen pohjoistyvessä), nurmilaukka. Yleisempien ketolajien joukko on mittava jäseninään mm. ruotsinpitkäpalko, lituruoho, mäkiarho, mäkikaura, mäkikattara, ketokeltto, mäkihorsma, karvaskallioinen, kevätkynsimö, rantaukonnauris, keltamatara, mäkikuisma, ruusuruoho, mäkilemmikki, hietalemmikki, litteänurmikka, orjanruusu, ketotädyke, metsävirna (!) ja mäkivirvilä. Kohteen länsipäässä nuokkukohokin ja keltamataran luonnehtimat ilmeisen luontaiset nummet vaihettuvat näyttäviksi kivikkoisiksi sianpuolukka-kanervanummiksi. - Kohteen pohjoisrannan kahden suojaisen lahden perukat ovat monien vesi- ja rantakasvien uloimpia kasvupaikkoja Helsingissä. Kummankin lahden pohjukan vesirajassa kasvaa vähän pikkuluikkaa. Läntisemmässä lahdessa levittäytyy komea sinikaislakasvusto; itäisemmän lahden vesirajaan on asettunut puolestaan merikaisla. Kohteen etelärannalla on puolestaan kaksi kivikkorantaista poukamaa. Niistä itäisemmän eli pienemmän perukan soraikolla on pieni merinätkelmäkasvusto seuranaan rantatädyke, luhtavuohennokka ja terttualpi sekä niukemmat suola-arho ja viiltosara. Läntisemmän poukaman komean rantakivikon kasvisto on tavanomaisempaa, mutta kivikon yläpuolen lehtomaisella niityllä kasvaa melko paljon tulisuolaheinää luontaiselta vaikuttavana. Poukamien välisen kallioniemen laen soistumissa kasvavat mm. merisara (erityisen komea esiintymä), hernesara ja hentosuolake. Kohteessa myös somersara.
Vuoden 2023 päivityskartoituksessa ei havaittu näitä kohteen tiedoissa aikaisemmin mainittuja lajeja: ketonoidanlukko. ahokissankäpälä, niittymaarianheinä, hiirenhäntä. mutayrtti, pikkuhaura, merivita, pikkurantasappi ja käärmeenkieli.
ARVOLUOKKA: I [Valtakunnallisesti vaarantunut laji keltamatara. Lisäarvoina alueellisesti uhanalainen laji somersara, Helsingissä vaarantuneet lajit harmaapoimulehti ja törrösara, Helsingissä silmälläpidettävät lajit merisara ja metsävirna, Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit metsäruusu, hentosuolake, hernesara, merinätkelmä, suola-arho, ketotädyke, mäkiarho, mäkihorsma, mäkihärkki ja mäkilemmikki sekä kohteen monipuolisuus, kasvillisuustyyppien edustavuus (etenkin erityyppiset nummet ja kedot), historialliset arvot (linnoittaminen, "englantilaisen hauta"; myös Helsingissä erittäin uhanalainen uustulokas keltakynsimö) ja laajuus.]