Arvokkaat kasvillisuus- ja kasvistokohteet
Hevosenkenkälahden itäranta (7/98)


Pinta-ala (kartalta)
2,05 ha

Arvoluokat

II
huomattavan arvokas

Kohdekuvaus

KUVAUS- JA LAJITIEDOT: Kohde koostuu laakean murtovesirannan matalan veden vesikasvillisuudesta sekä leveästä, varsin selvästi vyöhykkeisestä niitystä ja siihen vähittäin vaihettuvasta rannan ylimmän osan tervalepikosta. Vedessä kasvavat mm. merivita, pikkuhaura, runsas pikkuluikka ja näyttävä sinikaislikko. Niittyä halkovat pitkin ja poikin lukuisat ja leveätkin polut ja järviruoko on ottanut valtaansa melkoisiakin osia niitystä, mutta silti kasvillisuus on laajoilla aloilla luonnontilaista, edustavaa ja hyvinkin näyttävää monine kauniisti kukkivine lajeineen (mm. mesiangervo, ranta-alpi, isolaukku, merivirmajuuri, rantaukonnauris, keltakannusruoho, keltamaite, ketohanhikki, keltaängelmä, merirannikki, luhtalemmikki, rantatädyke, suolasänkiö). Niittytyyppivalikoima ulottuu vesirajan suolavihvilä- ja meriluikkaniityistä ruokopuntarpää-, pohjanpunanata- ja rantajuolavehnäniittyjen kautta lännenmaarianheinä- ja matalanurmikkaniittyihin ja värikkäisiin suurruohoniittyihin. Helsingissä melko harvinaista lajistoa edustavat niityllä somersara, pikkurantasappi, hentosuolake, käärmeenkieli ja rantanätkelmä. Tervalepikkoon kuuluu suurruoholehdon kaltaisia osia (mesiangervolehtoja) ja märempiä luhtaosia, joissa kukoistavat komeasti vesihierakka, rantakukka, ranta-alpi, rantayrtti, terttualpi ja keltakurjenmiekka.

ARVOLUOKKA: II (valtakunnallisesti silmälläpidettävä laji pikkurantasappi, alueellisesti uhanalainen laji somersara ja Helsingissä harvinainen ympäristötyyppi kovapohjainen laakea merenrantaniitty). Lisäarvoina Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit rantayrtti, hentosuolake ja käärmeenkieli sekä kohteen näyttävyys ("kukkaisniittyjä"), monipuolisuus (lukuisia niittytyyppejä, vyöhykkeisyys), kasvillisuustyyppien edustavuus, laajuus ja sijainti (helposti suuren yleisönkin tutustuttavissa).

RAJAUKSEN PÄIVITYS V. 2006: Kohdetta on supistettu idässä poistamalla tervalepikon voimakkaasti muuntunutta yläosaa (paljon rikkakasveja ja viljelykarkulaisia) ja laajennettu pohjoiseen ottamalla mukaan niityn jatke sinnepäin melontaseuran alueeseen asti.

RAJOITUKSET JA SUOSITUKSET: Kasvillisuuden edustavuuden ylläpitämiseksi kulkeminen alueella on suotavaa vain olemassa olevia polkuja pitkin.


Tapahtumat

Pvm
31.12.2012
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen kuvauksen kohtaa Arvoluokka on muutettu v. 2012 arvoluokkapäivityksessä. Itse arvoluokka ei ole muuttunut. Lisätietoa aineistokuvauksessa.

Pvm
07.01.2006
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen rajausta ja tietoja on päivitetty. Päivityskartoitus on tehty vuonna 2006.

Kohteen lajihavainnot