Arvokkaat kasvillisuus- ja kasvistokohteet
Kuivasaaren pohjoisosa (21/98)


Pinta-ala (kartalta)
7,59 ha

Arvoluokat

I
hyvin arvokas

Kohdekuvaus

Kohteessa on v. 2023 tehty päivityskartoitus, jonka tiedot on tallennettu kohdekuvaukseen.

KUVAUS JA LAJITIEDOT: Kuivasaaren pohjoisosaa vallitsevat laajalti pääasiassa linnoittamisen seurauksena kehittyneet kedot ja kuivat niityt. Niihin liittyy kohteen luoteisosassa muhkea kalliokko ja kohteen itäosassa ulkosaaristotyyppinen lehtoalue. - Ketojen ja kuivien niittyjen kasvisto on huomattavan rikas Helsingissä harvinaisina jäseninään törrösara, nuokkukohokki (runsas), heinäkaura (Helsingin laajin esiintymä), kalliotuhkapensas ja iharuusu. Yleisempien lajien mittavaan joukkoon kuuluvat mm. ruotsinpitkäpalko, lituruoho, mäkiarho, mäkikaura, mäkikattara, ketoneilikka, kevätkynsimö, keltamatara, mäkikuisma, mäkilemmikki, hietalemmikki, orjanruusu, ahonurmikohokki, ketotädyke ja mäkivirvilä. Kohteessa vuonna 1926 tavattu saunionoidanlukko ja viimeksi vuonna 1986 tavattu ketonoidanlukko voivat ympäristön puolesta yhä olla läsnä (etenkin patterille johtavan mukulakivitien varren hienoilla ketoreunuksilla). Kohteen luoteisosan kalliota koristavat länsiosissaan tanskankuirimo (suotuisina vuosina suorastaan valkoisina peitteinä) ja itäosissaan runsas viljelyperäinen mätäsrikko. Kallion kasvistoon kuuluvat myös somersara, hernesara ja isosappi, jotka täällä kasvavat erikoisesti kallion huipun tuntuman niitty- ja soistumalaikuissa. - Kohteen itälaidassa keto vaihettuu kohti merta kivikkoiseksi ulkosaaristolehdoksi, jonka puu- ja pensaskerroksen muodostavat runsaat tuomi, koiranheisi ja lehtokuusama seassaan taikinamarja, mustaherukka, pohjanpunaherukka ja orjanruusu sekä oloihin nähden tosi järeä raita. Lehdon kenttäkerrosta luonnehtivat lillukka, kielo, lehtoarho, lehtonurmikka, haisukurjenpolvi ja kevättähtimö. Samantapaista lehtoa on myös pienellä alueella kohteen lounaisnurkan kivisen merenrannan yläpuolella. Vuoden 2023 päivityskartoituksessa ei havaittu näitä kohteella aikaisemmin esiintyneitä lajeja: kierumatara, ketunlieko, litteänurmikka, hiirenhäntä, ketonoidanlukko, saunionoidanlukko ja palleropalpakko.

ARVOLUOKKA: I [Valtakunnallisesti vaarantunut laji keltamatara. Lisäarvoina valtakunnallisesti silmälläpidettävä laji ketoneilikka, alueellisesti uhanalainen laji somersara, Helsingissä vaarantuneet lajit törrösara ja tanskankuirimo, Helsingissä silmälläpidettävä laji ahonurmikohokki ja Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit lehtokuusama, hernesara, isosappi, ketotädyke, mäkiarho ja mäkilemmikki sekä kohteen näyttävyys ("kukkaisniittyjä", komea maisemakallio), monipuolisuus (erilaisia biotooppeja), historialliset arvot (kaunis ja hyvin säilynyt mukulakivitie, venäläisajan rakennukset) ja laajuus.]

RAJOITUKSET JA SUOSITUKSET: Kohde sijaitsee sotilasalueella; maihinnousuun ja liikkumiseen tarvitaan erityislupa.


Tapahtumat

Pvm
04.03.2024
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen tietoja on päivitetty. Päivityskartoitus on tehty vuonna 2023. 4.3.2024 on päivityskartoituksen tietojen tallennuksen aloituspäivämäärä koko v. 2023 kartoitetun aineiston osalta.

Pvm
31.12.2012
Tapahtumatyyppi
Kohteen arvotus tai arvon muutos
Kuvaus
Kohteen arvoluokka on muuttunut. Muutos tehty v. 2012 arvoluokkapäivityksen yhteydessä. Lisätietoa aineistokuvauksessa.

Pvm
07.01.2006
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen rajausta ja tietoja on päivitetty. Päivityskartoitus on tehty vuonna 2006.

Kohteen lajihavainnot