Kuvaus | Luontotyypit-aineisto sisältää Helsingin biotooppiprojektin 2010-2014 tuottamat luontotyyppikuviot.
Helsingin manneralueen eri osiin sijoittuvat aineistot kokosi kaikkiaan seitsemän kartoittajaa. Kuviointi keskittyi Helsingin kaupungin maille. Vesiympäristöjä ei pääsääntöisesti kartoitettu, poikkeuksena kuitenkin lähdeympäristöt. Myöskään katuverkostoa ei ole eroteltu kuviotietokantaan. Maarannan puoleiset rantaympäristöt sisältyvät kartoitukseen. Maastotyöt tehtiin lumettomana aikana. Kuviokoon alaraja on noin yksi aari. Tätä pienempiäkin kuvioita on saatettu erotella, mikäli ne on katsottu tavanomaista merkittävämmiksi. Muuten alle aarin kokoiset kuviot on yhdistetty viereiseen suurempaan kuvioon ja mainitaan sen lisätietona.
Luontotyyppejä erotettiin kaikkiaan 44, jotka sijoittuvat seitsemään laajempaan pääryhmään. Käytetty luontotyyppiluokittelu on esitetty tiedostoissa Luontotyyppien_numerointi.pdf http://kartta.hel.fi/Applications/ltj/html/linkitetyt_ltj/Biotooppikuviot/Luontotyyppien_numerointi.pdf ja Luontotyyppien_kuvaukset.pdf http://kartta.hel.fi/Applications/ltj/html/linkitetyt_ltj/Biotooppikuviot/Luontotyyppien_kuvaukset.pdf Aineisto sisältää eri laatuisia kuvioita (aineistotasot 1-3; ks. kappale käytetty kartoitusmenetelmä). Näistä taso 1 on valmista kuvioaineistoa, ja tasot 2-3 ovat heikkolaatuisempia, mikä tulee ottaa huomioon aineistoa käytettäessä.
KARTOITUSMENETELMÄ JA AINEISTOTASOT 1-3
Kuvioaineiston rakentamisen ensimmäinen vaihe oli ennakkokuviointi, missä kuvioita on rajattu yleisellä tasolla käyttäen apuna mm. ilmakuvia, metsäkuviotietoja ja kantakarttaa. Ennakkokuviointitaso ei sisällä vielä luontotyyppitietoa eikä sitä ole tässä aineistossa mukana.
Tarkennettu ennakkokuviointi (Aineistotaso 3) sisältää myös merkinnän luontotyypistä. Luontotyyppi on päätelty taustaaineistoista eikä niitä ole määritetty maastossa. Aineistotaso 3 on ollut käytössä lähinnä maastomittausten pohja-aineistona.
Mitatut alueet (Aineistotaso 2) koostuu maastossa määritetyistä luontotyyppikuvioista. Huomattavaa osaa kuvioiden rajauksia on tarkennettu GPS-laitteella varustetulla maastotietokoneella. Lisäksi on rajattu runsaasti uusia kuvioita. Tarkistusten perusteella tällä kuviotasolla on vielä verraten runsaasti puutteellisuuksia ja muita virheitä.
Valmis kuvioaineisto (Aineistotaso 1): maastotarkistuksissa on vielä tarkennettu ja täydennetty kuviorajauksia ja luontotyyppejä. Kuvioiden ominaisuuksia kuvailevat lisätiedot on kirjattu pääosin näissä tarkistuksissa.
KARTOITUSALUEET JA NIIDEN AINEISTOTASOT
Luontotyyppiaineisto sisältää aineistotasojen 1-3 kuviot. Kunkin kuvion taso on luontotietojärjestelmässä merkitty kenttään ’Laatu’. Luontotyyppikuvioita on kartoitettu seuraavilla alueilla: Aineistotaso 1: Konala, Pitäjänmäki eteläosa Aineistotaso 2: Maununneva*, Östersundom*, Pitäjänmäki pohjoisosa*, Haaga, Kontula, Vuosaari, Marjaniemi, Mellunmäki, Kontula, Myllypuro, Itäkeskus Aineistotaso 3: Suutarila, Oulunkylä-Koskela, Vartioharju, Puotila, Pakila, Tuomarinkylä. *Alueilta Maununneva, Östersundom ja Pitäjänmäki pohjoisosa on aineistotason 1 tarkkuudella tarkistettua kuvioaineistoa, mutta tätä maastoaineistoa ei ole siirretty sähköiseen muotoon.
BIOTOOPPIKARTOITUKSEN TAUSTA
Helsingin luontotyyppikartoitus käynnistettiin vuonna 2009 yhtenä Luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimenpideohjelman (LUMO) toimenpiteistä. Kuviotasoisen luontotiedon tarve oli todettu ensi kerran 1998, minkä perusteella aloitettiin pilottiprojekti ”Helsingin biotooppikartoitus” vuosina 2000-2001. Pilottiprojektia ei kuitenkaan jatkettu.
Helsingin luontotyyppikartoituksessa on tavoitteena saada muun muassa kokonaiskuva Helsingin luontotyypeistä. Aineisto antaa perustietoa luonnosta, ja sitä voi hyödyntää luonnon tilan seurannassa ja maankäytön suunnittelussa (esim. eri alueiden vertailu ja arvottaminen). Lisäksi se on tausta-aineistoa muulle suunnittelulle: luonnonhoito, luonnonsuojelu, ympäristökasvatus, luonnon virkistyskäyttö. Aineistoa voidaan käyttää luonnon monimuotoisuuden indikaattorien laadinnassa.
|