Kuvaus | Helsingin niittyverkoston tarkoitus on osoittaa ekologiselta ja maiseman tai kulttuuriympäristön kannalta merkittävät niittymäiset keskittymät ja alueiden väliset yhteydet. Vuonna 2021 valmistunut verkostoaineisto perustuu samana vuonna valmistuneeseen selvitystyöhön, jossa hyödynnettiin laaja-alaisesti saatavilla olevia paikkatietoja niityistä ja muista avoimista alueista Helsingissä. Aineistossa on yleispiirteisesti kuvattu verkoston nykytila ja verkosto tulevaisuudessa sekä yksityiskohtaisemmin alueet, joista verkosto koostuu. Nykytila kuvaa vuoden 2021 tilannetta, ja Tuleva yleiskaavan 2016 mukaista vuodelle 2040 sijoittuvaa tilannetta.
Tulevassa verkostossa on huomioitu yleiskaavan lisäksi myös voimassaolevat ajantasa-asemakaavat vuonna 2021, yleisten alueiden suunnitelmat ja muut riittävällä tarkkuudella tiedossa olevat maankäytön suunnitelmat. Kehittämismerkinnät ovat sijainniltaan ohjeellisia ja tarkentuvat maankäytön ja muun suunnittelun edetessä. Niittyverkosto ja selvityksessä käytetty aineisto on kuvattu tarkemmin raportissa Perinnekedoista kaupunkiniittyihin – Helsingin niittyverkoston kehittäminen 2021, (https://www.hel.fi/static/liitteet/kaupunkiymparisto/julkaisut/julkaisut/julkaisu-22-21.pdf).
------------------------------------------------------------------------------------------- Aineistotasot
Nykytila, laadullinen luokittelu
Niittyverkoston arvokohde Niittyjen arvokohteet ovat niittyjä, joissa on tunnistettu erityisiä arvoja liittyen ensisijaisesti niiden biologiseen (ekologiseen) laatuun, mutta myös maisemalliseen tai kulttuuriympäristölliseen arvoon. Arvokohteet voivat sijaita verkostossa hyvin kytkeytyneinä tai erillään muusta verkostosta. Ekologisesti arvokkaita kohteita ovat mm. arvoniityt, perinnemaisemat, niittylajiston kannalta arvokkaat kasvikohteet ja luontotyypit sekä suojelualueiden niityt. Maisemallisesti tai kulttuuriympäristön kannalta arvokkaiksi määriteltiin lähtökohtaisesti niityt ja kedot, jotka sijoittuivat maiseman tai kulttuuriympäristön kannalta arvokkaalle alueelle, kuten valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokkaille maisema-alueille, RKY-alueille tai linnoitusalueille.
Muu niitty Tähän luokkaan kuuluvat lähtökohtaisesti niittämällä hoidettavat alueet, kuten käyttöniityt (niittyjen hoitoluokka B2), maisemaniityt (hoitoluokka B3) sekä katualueiden piennarniityt, peltojen pientareet ja monivuotisina nurmina pidetyt peltoalueet eli kesantopellot. Muut niityt yhdistävät arvokohteita ja muodostavat elinympäristöjä vähemmän vaateliaalle niittylajistolle. Muut niityt myös usein sisältävät potentiaalia: hoitotoimenpitein niistä monia voisi kehittää ekologisesti ja maisemallisesti arvokkaampaan suuntaan.
Niittyverkoston tukialue Niittyjen tukialueita ovat sellaiset avoimet tai puoliavoimet biotoopit, joita ei hoideta niittyinä. Tukialueisiin on tässä työssä sisällytetty mm. viljellyt pellot, kalliot, nurmikot, katuvihreä, palsta- ja siirtolapuutarha-alueet, kartanopuistot, hautausmaat, ruovikot maalla, ja muun avoin matala kasvillisuus. Tukialueet ovat verkoston ja sen kytkeytyneisyyden kannalta tärkeitä. Tukialueita sijaitsee sekä niittykeskittymien alueilla että askelkivialueilla. Tukialueita tarkasteltaessa on huomioitava käytettyjen paikkatietoaineistojen tarkkuustaso. Muun muassa avokallioita kuvaaviin paikkatietoaineistoihin sisältyy todellisuudessa useita suurehkojakin ketomaisia alueita, vaikka kasvittomat avokalliot eivät ole luontotyyppinä niittylajistolle merkityksellisiä. Avokalliopaikkatiedot sisältävät myös vähäpuustoisia avokallioita.
Nykytila, rakenteellinen luokittelu
Yhteydet Niittyverkoston yhteydet ovat askelkiviniityistä muodostuvia yhteyksiä, jotka tässä aineistossa esitetään viivamaisesti yleispiirteisenä. Yhteydet yhdistävät niittykeskittymiä toisiinsa, joihinkin arvokohteisiin tai kaupungin ulkopuoliseen verkostoon.
Niittyverkoston ensisijaiset yhteydet yhdistävät niittykeskittymiä. Yhteydet ovat lyhyitä ja/tai niille sijoittuu useita arvokohteita.
Niittyverkoston toissijaiset yhteydet yhdistävät niittykeskittymien ulkopuolelle jääviä kohteita niittykeskittymiin ja lisäksi täydentävät keskittymien välisiä yhteyksiä. Toissijaiset yhteydet ovat pitkiä ja koukeroisia ja niille sijoittuu niukasti arvokohteita. Pidemmät ja heikommat yhteydet, sekä ne, jotka vievät muualle kuin niittykeskittymään, on merkitty toissijaisiksi yhteyksiksi.
Yhteys naapurikaupungin verkostoon: Helsingin niittyjä naapurikaupunkien niittyverkostoon yhdistävä yhteys
Naapurikaupungin alueelle sijoittuva Helsingin niittyverkoston kannalta tärkeä yhteys: Helsingin niittyverkoston eri osia yhdistävät naapurikaupunkien alueelle sijoittuvat yhteydet
Yhteydessä katkoksia kuvaa yhteyttä, jossa niittylajiston kannalta liikkumista ja leviämistä haittaavia esteitä.
Niittykeskittymä Niittykeskittymät ovat laadullisesti arvokkaiden avointen elinympäristöjen muodostamia kokonaisuuksia. Keskittymät ovat ekologisesti ja maisemallisesti arvokkaiden niittyjen tihentymiä, ja niihin sisältyy myös muita niittyjä ja tukialueita. Niittykeskittymissä on useita laajoja niittyjen arvokohteita, joiden välisiä yhteyksiä eivät suurimmaksi osaksi estä sellaiset esteet, kuten korkeakasvuinen, tiivis ja laaja metsä. Niittykeskittymissä niittyjen arvokohteiden pinta-ala on yhteensä vähintään 6 hehtaaria ja arvokohteiden välillä on etäisyyttä korkeintaan 500 m. Lisäksi saaristoalueella on niittykeskittymiä määritelty tapauskohtaisen tarkastelun perusteella
Askelkivi Askelkiviniityt muodostavat helminauhamaiset niittyverkoston yhteydet niittykeskittymien välille.
Saariston niityt muodostavat oman kokonaisuuden, jossa on niittykeskittymiä, muttei askelkivistä muodostuvia yhteyksiä. ________________________________________________________________ Tuleva, yhdistetty rakenteellinen ja laadullinen luokittelu
Kehitettävä niittykeskittymä Sellaisia alueita, joilla maankäytön muuttumisen myötä on tarpeen kehittää niittyverkostoa.
Merkittävä kehittämistarve yhteydessä Niittyverkoston yhteyksien osia, joihin kohdistuu tulevaisuudessa niittyverkostoon vaikuttavia maankäytön kehittämistoimenpiteitä. Rajaukset kattavat myös sellaiset alueet, joille yhteyksien olisi suotavaa laajentua kehittämällä niittyjä arvokkaampaan suuntaan ja muodostamalla uusia niittymäisiä ympäristöjä.
Mahdollisesti tutkittava yhteys kuvaa tarkempaa tarkastelua vaativaa yhteyttä, jossa on kehittämispotentiaalia.
Heikentyvä yhteys kuvaa niittyverkoston yhteyttä muuttuvan maankäytön alueella, jossa yhteys oletettavasti heikentyy.
Maankäytön muutosalue niittykeskittymässä
Niitä niittykeskittymien osia, joihin kohdistuu tulevaisuudessa niittyverkostoon vaikuttavia maankäytön kehittämistoimenpiteitä
Muuttuva alue kuvaa maankäytön muutosaluetta niittyverkostossa. |