Kuvaus | KATUVIHREÄVERKOSTOTARKASTELUN MENETELMÄKUVAUS
Työvaiheet 1. Nykyinen katuvihreäverkosto luotiin yleisten alueiden rekisteristä ja puurekisteristä yhdistämällä nurmikot ja niityt, kukkakasviryhmät ja puu- ja pensasryhmät yleisten alueiden rekisteristä puurekisterin katupuihin. 2. kartoitettiin katualueet, joilla on niukasti vehreyttä vertaamalla luotua katuvihreäverkostoa Helsingin yliopiston tutkimusryhmän (Toikka ym. 2020) tuottamaan Helsingin vehreysindeksiaineistoon The green view dataset for the capital of Finland, Helsinki. Vehreysindeksin raja-arvoksi valittiin 2–20 %, ja katualueet, joiden vehreysindeksi oli 20 % tai vähemmän, merkittiin vehreyttämistarpeen katualueiksi. Aineistosta rajattiin pois katualueet, joiden laskettu vehreysindeksi oli 0–2 % virhemarginaalin vähentämiseksi, koska aineistossa oli myös ei-kartoitettuja katualueita, joiden indeksitiedoksi kirjautui 0. 3. Katuvihreäverkostoa vertailtiin: • Suomen Ympäristökeskuksen hulevesihaavoittuvuustietoihin (SYKE 2018, laadittu paikkatietotarkastelulla käyttäen kaupungin 2x2 maastomallia vuodelta 2017), • Lämpöhaavoittuvuusiin, joka analysoitiin kaupunginosittain (Helsingin kaupunginkanslia 2022/HRI, pohjautuu maan pintalämpötiloihin satelliittidatasta, vanhusten väestötiheyteen sekä tietoihin kaupungin kasvillisuudesta ja kosteudesta, joka kerättiin satelliittidatana vuoden 2021 kesältä), • Vistran viher- ja virkistysverkoston (2021) vihersormen pääreitteihin • Helsingin metsä- ja puustoisen verkoston katkoskohtiin • Liito-oravaverkoston katkoskohtiin • Niittyverkoston tasoihin: o Kehitettävä niittykeskittymä, o Merkittävä kehittämistarve yhteydessä ja o Mahdollisesti tutkittava yhteys 4. Lajitellun lähtöaineiston ja verkosto- ja haavoittuvuustietojen perusteella katuvihreäverkosto lajiteltiin pääluokkiin, ja kriteerin lähteenä toimiva peruste lisättiin katuvihreäalueen tietoihin. Tuloksena syntyi katuvihreäverkoston nykytilanteen yleispiirteinen rakenteellinen tarkastelu, sekä ehdotetut kehittämiskohteet ja -toimenpiteet. 5. Verkostoa muokattiin täydentyneiden lähtötietojen, asiantuntijatarkastelujen, maastohavaintojen ja saadun palautteen perusteella.
Kehittämisehdotusten määrittely Katuvihreän kehittämisehdotukset perustuvat työvaiheet- luvussa esiteltyihin aineistoihin, jotka jaettiin seuraaviin kehittämistarpeisiin: Alueella paljon hulevesien kerääntymisalueita kadulla. Työssä määriteltiin erikseen kerääntymisalueet, ja valuma-alueet, joilla kertyy paljon hulevesiä katualueille. Alueen lämpöhaavoittuvuusindeksi on yli 0,5 Alueen vehreysindeksi on alle 20 % Katua pitkin kulkee tai kadun ylittävä vihersormen pääreitti, ja katualueen vehreysindeksi on alle 20 % Metsä- ja puustoisen verkoston tai liito-oravaverkoston katkoskohta Niittyverkoston yhteystarve katualueella
Työssä määriteltyihin kehitystarpeisiin vaikuttaa aineiston mittakaavan epätarkkuus, joten aineisto ei ole tarkkoja sijainteja määrittävää. Kehitystarpeita tarkastellessa on huomioitava myös, että katuvihreällä voi olla myös muita kuin tässä työssä määriteltyjä kehitystarpeita.
Katuvihreäverkostosta tunnistettiin kehittämiskohteita seuraavista lähtökohdista: 1. Nykyiset verkoston osat tai katkoskohdat merkittiin kehitettäviksi yhteyksiksi, mikäli niillä tunnistettiin tarve kehittämiseen. 2. Sellaiset katualueet, joilla on niukasti katuvihreää, merkittiin katuvihreän lisäämistarpeen alueiksi, sekä merkittiin, mikäli niillä tunnistettiin tarve katuvihreän kehittämiseen. Lisättävään katuvihreään merkittiin myös, mikäli se sijaitsee kulttuuriympäristössä tai museaalisesti arvokkaalla alueella, mikä voi olla peruste olla lisäämättä katuvihreää. Katuvihreän paikkatietoaineiston sisältämät tiedot:
Paikkatietoaineiston pääluokittelu tehtiin seuraavien kriteerien pohjalta: Arvokas katuvihreä: • Sisältää katuvihreän elementit, jotka on merkitty maisemalliseksi arvokkaaksi kohteeksi (esim. Arvokkaat puistokujanteet) Katuvihreä arvoalueella • Kulttuuriympäristöön liittyminen ja museaaliset arvot: sijaitseeko kohde RKY-alueella, maakunnallisesti arvokkaalla alueella tai arvoympäristössä Kehittämisperusteet: • Sisältää nykyiset katuvihreän elementit, joiden alueella hulevesi- tai lämpöhaavoittuvuutta • Ekologisen- tai virkistysverkoston katkos • Sisältää nykyiset katuvihreän elementit, joiden alueella katu on määritelty ei-vehreäksi kaduksi (vehreysindeksi alle 20 %) Katuvihreän lisäämistarve • Sisältää katualueet, joiden alueella katu on määritelty ei-vehreäksi kaduksi (vehreysindeksi alle 20 %) • Sisältää katualueet, joiden alueella katu on määritelty ei-vehreäksi kaduksi (vehreysindeksi alle 20 %, ja joiden alueella on hulevesi- tai lämpöhaavoittuvuutta • Sisältää katualueet, joiden alueella katu on määritelty ei-vehreäksi kaduksi (vehreysindeksi alle 20 %, ja joiden alueella on ekologisen- tai virkistysverkoston katkos • Tiedoissa on edellisten lisäksi huomioitu erikseen katuvihreän lisäämistarpeen (ja kehittämistarpeen) alueet, jotka sijaitsevat arvoalueella. Muut täydentävät tiedot lähtötietojen perusteella. Lähtömateriaalin pohjalta merkitään mahdolliset lisätiedot, kuten arvokohteen nimi, tunnus, tai katkoksen aiemmin määritellyt toimenpide-ehdotukset.
Lähteet on merkitty jokaiseen paikkatietotasoon.
|