Kuvaus | Aineistotaso sisältää Zonation-analyysin priorisointikartan. Maa- ja merialueen tarkastelut ovat omina aineistotasoinaan tasoinaan: ”Luontoarvokartta (Zonation), maa-alue” ja ”Luontoarvokartta (Zonation), merialue.”
Zonation-menetelmä arvottaa alueita niiden luonnonsuojelullisen merkittävyyden perusteella. Analyysissä mukana olleet aineistot on kuvattu alempana. Mitä korkeampi eli tummempi priorisointikartan pikseliarvo on, sen tärkeämpi alue on luontoarvojen kannalta. Zonation-analyysin on tehnyt Joel Jalkanen keväällä 2024.
Analyysissä mukana olleet aineistot, suluissa arvoluokkien määrä karttatason sisällä ja paino Zonation-analyysissä: - liito-oravan ydinalueet ja elinalueet (2, 0,5) - tärkeät lepakkoalueet (4,1) - kääpäkohteet ja orvakkakohteet (3,1) - matelija- ja sammakkoeläinkohteet (3,1) - paikallisesti ekologisesti merkittävät vedenalaiset meriluontoalueet (PEMMA) (1,1) - pienvedet (1,1) - taimenpurot (1;0,5) - arvokkaat geologiset ja geomorfologiset kohteet (3,1) - niittyverkoston arvokohteet (3,1) - arvokkaat kasvikohteet (3,1) - lintukohteet. IBA, FINIBA, MAALI, Helsingin tärkeät lintualueet (5,1) - kangasmetsäruutuaineisto, 5 karttatasoa: lehtomaiset, tuoreet, kuivahkot, kuivat ja karukkokankaat. (1,1) - uhanalaiset luontotyypit (3,1) - metsälain erityisen tärkeät elinympäristöt (1,1) - ydinmetsät (1,1)
Zonationin lisäksi erillisenä karttatasona on ”Luontoarvokartta (heatmap)”, joka on perinteinen summakartta. Siinä alue näyttää sitä tummemmalta, mitä useampi tarkastelussa mukana oleva luontoarvo sille osuu. Zonation huomioi eri luontoarvojen suhteellisen harvinaisuuden paremmin kuin summakartta.
Luontoarvokartat kuvaavat luontoa sen tiedon pohjalta, jota niihin on poimittu. Niiden ulkopuolelle jää mm. uhanalaisten ja direktiivilajien pienialaisia esiintymiä. Lisätiedon karttuessa alueissa voi tapahtua muutoksia, jotka eivät päivity luontoarvokartoille.
Luontoarvokartoissa ei ole mukana verkostoaineistojen viivamaisia kohteita, joita on hyvä tarkastella luontoarvokarttojen kanssa: - Liito-oravaverkosto: liito-oravan todennäköiset liikkumisreitit - Metsä ja puustoinen verkosto: runkoyhteys ja alueellinen yhteys - Niittyverkoston yhteydet
|