Kuvaus | LUONTOARVOKARTTA (ZONATION), MAA-ALUE LUONTOARVOKARTTA (ZONATION), MERIALUE
Zonation-aineistotasot sisältävät Helsingin maa- ja merialueen Zonation-analyysin tuloskartat. Zonation on Helsingin yliopistossa kehitetty, kansainvälisesti laajasti käytössä oleva menetelmä ja tietokoneohjelmisto alueiden suojeluarvottamiseen.
Zonation arvottaa alueita niiden luontoarvojen perusteella. Mitä tummempi alue on tuloskartalla eli prioriteettikartalla, sen tärkeämpi alue on tarkastelussa mukana olleiden luontoarvojen kannalta. Zonation pyrkii tunnistamaan alueita, jotka yhdessä, toisiaan täydentäen, kattaisivat mahdollisimman monen luontoarvon esiintymisalueita. Sellaisetkin kohteet, jossa tavataan vain yhtä luontoarvoa, voivat saada korkean prioriteettiarvon, mikäli kyseistä luontoarvoa ei tavata muualla. Helsingin Zonation-karttojen pikselikoko on 10m x 10m. Analyysit on tehnyt Joel Jalkanen vuonna 2024.
Laajat korkeiden prioriteettien alueet koostuvat useiden luontoarvojen laadukkaiden esiintymien keskittymistä. Pienet eristyneet korkean prioriteetin alueet sisältävät Helsingin mittakaavassa harvinaisia luontoarvoja. Kukin kartan pikseli saa analyysissä arvon 0-1. Maa- ja merialueiden paras kymmenys (pikseliarvot 0,9–1,0) ovat erityisen tärkeitä luontoarvojen näkökulmasta. Nämä on esitetty kartalla tummimmalla värillä.
Tulokset eivät suoraan kuvaa, kuinka arvokkaita helsinkiläisluontoalueet ovat esimerkiksi pääkaupunkiseudun, Uudenmaan tai koko Suomen mittakaavassa. Jokin luontoarvo voi olla Helsingissä hyvin harvinainen, jolloin se korostuu Zonation-tuloksissa, mutta muualla Suomessa paljon yleisempi.
ZONATION-ANALYYSISSÄ MUKANA OLLEET AINEISTOT - liito-oravan ydinalueet ja elinalueet - tärkeät lepakkoalueet - kääpäkohteet ja orvakkakohteet - matelija- ja sammakkoeläinkohteet - paikallisesti ekologisesti merkittävät vedenalaiset meriluontoalueet (PEMMA) - pienvedet - taimenpurot - arvokkaat geologiset ja geomorfologiset kohteet - niittyverkoston arvokohteet - arvokkaat kasvikohteet - lintukohteet. IBA, FINIBA, MAALI, Helsingin tärkeät lintualueet - kangasmetsäruutuaineisto, 5 karttatasoa: lehtomaiset, tuoreet, kuivahkot, kuivat ja karukkokankaat. - uhanalaiset luontotyypit - metsälain erityisen tärkeät elinympäristöt - ydinmetsät
LUONTOARVOKARTTA ZONATION JA LUONTOARVOKARTTA HEATMAP: EROT JA TULKINTA Zonationin lisäksi erillisenä karttatasona on ”Luontoarvokartta (heatmap)”, joka on perinteinen summakartta. Siinä alue näyttää sitä tummemmalta, mitä useampi tarkastelussa mukana oleva luontoarvo sille osuu. Zonation huomioi eri luontoarvojen suhteellisen harvinaisuuden paremmin kuin summakartta ja pyrkii turvaamaan kaikki luontoarvot tasapuolisesti. Heatmap-karttaa puolestaan on helppo tulkita, koska alueet ovat sitä tummempia mitä useampi luontoarvo alueelle osuu.
Luontoarvokartat auttavat tunnistamaan alueita, joissa on paljon luontoarvoja. Kartat kuvaavat luontoa sen tiedon pohjalta, joka tarkasteluissa on ollut mukana. Niiden ulkopuolelle jää mm. uhanalaisten ja direktiivilajien pienialaisia esiintymiä. Lisätiedon karttuessa alueissa voi tapahtua muutoksia, jotka eivät päivity luontoarvokartoille. Alueiden luontoarvojen tarkempi tulkinta on tarkoituksenmukaista tehdä tarkastelemalla alkuperäisiä aineistoja.
VERKOSTOAINEISTOT Luontoarvokartoissa ei ole mukana verkostoaineistojen viivamaisia kohteita. Niitä on hyvä tarkastella luontoarvokarttojen kanssa: - Liito-oravaverkosto: liito-oravan todennäköiset liikkumisreitit - Metsä ja puustoinen verkosto: runkoyhteys ja alueellinen yhteys - Niittyverkoston yhteydet |