Kuvaus | Luontoarvokartta (heatmap) on summakartta valituista luontoaineistoista. Mukana olevat aineistot on listattu alla. Kartassa alue näyttää sitä tummemmalta, mitä useampi tarkastelussa mukana oleva luontoarvo sille osuu. Aineiston pienimmät kuviot näkyvät vain lähelle zoomattuna.
Aineistojen poiminta on tehty lokakuussa 2023 ja siinä ovat mukana seuraavat aineistot: - Luonnonsuojelualueet - Luonnonsuojeluohjelman 2015-2024 kohteet - Natura-alueet, aluemaiset - Natura-alueet, viivamaiset (puskuroitu 10m) - Luonnonmuistomerkit (pistemäisiä, puskuroitu 5 m) - Suojellut lajikohteet - Suojellut luontotyypit
- Arvokkaat kasvikohteet: arvoluokat I ja II - Niittyverkoston arvokohteet: Biologisia arvoja sisältävät niittyverkoston arvokohteet ja - verkoston ulkopuoliset arvokohteet - Tärkeät matelija- ja sammakkoeläinkohteet: Arvoluokat I ja II - Arvokkaat geologiset kohteet: Arvoluokka I - Tärkeät lepakkoalueet: Arvoluokat I ja A, II ja B - Tärkeät lintualueet: Arvoluokka I - Uhanalaiset ja silmälläpidettävät luontotyypit: Arvoluokka I ja II - METSO-kuviot (Innofor 2011 ja 2013, muutamalla alueella päivitetty Rakennusviraston tiedoilla v. 2016): Arvoluokka I - Kääpäkohteet: Arvoluokat I ja II - Liito-oravan ydinalueet - LAKU-kohteet. Maakunnallisesti arvokas kohde (https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2022/02/Luonnonymparistojen-arvottamisen-kriteeristo-Uudellemaalle.pdf) - Kangasmetsäluokittelu 2020: ruudut, joiden pistearvo on 7-10 - Erityisen tärkeät elinympäristöt (Metsäkeskus https://www.metsakeskus.fi/fi/avoin-metsa-ja-luontotieto/luontotietoaineistot/erityisen-tarkeat-elinymparistot) - Paikallisesti ekologisesti merkittävät vedenalaiset meriluontoalueet (PEMMA) https://ckan.ymparisto.fi/dataset/paikallisesti-ekologisesti-merkittavat-vedenalaiset-meriluontoalueet-pemma - Uhanalaisten lajien havaintoja. Aluemaista Luontotietojärjestelmän aineistoa. - Ydinmetsät (yli 40 ha) Aineistosta metsä- ja puustoinen verkosto https://www.hel.fi/static/liitteet/kaupunkiymparisto/julkaisut/julkaisut/julkaisu-05-19.pdf - Lammet: Luonnontilaiset - IBA-alueet eli kansainvälisesti tärkeät lintualueet https://www.birdlife.fi/suojelu/alueet/iba/suomen-iba-alueet/ - FINIBA-alueet eli Suomen tärkeät lintualueet https://www.birdlife.fi/suojelu/alueet/finiba/ - MAALI-alueet eli maakunnallisesti tärkeät lintualueet https://www.birdlife.fi/suojelu/alueet/maali/
Poiminnan jälkeen aineistosta on leikattu pois ne osat, jotka eivät ole luontoaluetta. Luontoalueet on määritelty Singapore index -indikaattorin mukaisesti ja esim. rakennettujen alueiden lepakkokohteet leikkaantuvat tässä pois luontoarvokartasta.
LUONTOARVOKARTTA HEATMAP, TULKINTA: Kartasta saa yleiskuvan poiminnassa mukana olevien luontoarvojen esiintymisestä eri alueilla. Luontoarvojen tulkinta on tarkoituksenmukaista tehdä tarkastelemalla alkuperäisiä aineistoja kohdetietoineen. Tulkinnassa on hyvä huomioida, että metsät korostuvat aineistossa, koska poiminnassa on mukana useita eri metsäaineistoja.
LUONTOARVOKARTTA HEATMAP JA ZONATION-KARTTA: EROT JA TULKINTA
Luontoarvokartan lisäksi on tuotettu karttatasot "Luontoarvokartta (Zonation), maa-alue" ja "Luontoarvokartta (Zonation), merialue". Zonation huomioi eri luontoarvojen suhteellisen harvinaisuuden paremmin kuin summakartta ja pyrkii turvaamaan kaikki luontoarvot tasapuolisesti. Heatmap-karttaa puolestaan on helppo tulkita, koska alueet ovat sitä tummempia mitä useampi luontoarvo alueelle osuu.
Luontoarvokartat auttavat tunnistamaan alueita, joissa on paljon luontoarvoja. Kartat kuvaavat luontoa sen tiedon pohjalta, joka tarkastelussa on ollut mukana. Niiden ulkopuolelle jää mm. uhanalaisten ja direktiivilajien pienialaisia esiintymiä. Lisätiedon karttuessa alueissa voi tapahtua muutoksia, jotka eivät päivity luontoarvokartoille. Luontoarvokarttoja voidaan hyödyntää pohjatietona esimerkiksi maankäytön tai erilaisten hankkeiden suunnittelussa. Suunnittelu perustuu kuitenkin aina yksityiskohtaisempaan suunnittelualueen luontotietojen tarkasteluun.
VERKOSTOAINEISTOT
Luontoarvokartoissa ei ole mukana verkostoaineistojen viivamaisia kohteita. Niitä on hyvä tarkastella luontoarvokarttojen kanssa: - Liito-oravaverkosto: liito-oravan todennäköiset liikkumisreitit - Metsä ja puustoinen verkosto: runkoyhteys ja alueellinen yhteys - Niittyverkoston yhteydet |